Cròniques del Laboratori d’improvisació Toons a El Timbal

Companyia Toons, actors i actrius formats a El Timbal

“Una llibreta en blanc, és l’únic que tenim com a punt de partida.”

Això els comento als meus companys a la primera sessió d’aquest laboratori d’improvisació a El Timbal.

Un espai ideat per a la recerca pràctica d’aquells factors que interven en la improvisació, mitjançant una sèrie d’exercicis i dinàmiques, proposades per nosaltres mateixos.

També un lloc on poder incidir tota una sèrie d’aspectes que en un procés creatiu convencional, amb uns objectius comercials o educatius, queden en segon pla. Recuperant treballs antics i revisant-los des d’una nova perspectiva, i compartint coneixements, impressions, i experiències.

La idea ve una mica sola, fruït d’una sèrie de necessitats aparentment inconnexes, però que finalment conflueixen. Per una part érem quatre dels actors de la cia Toons amb ganes i temps de tornar a l’època dels assajos mes relaxats, de reçerca. On pots qüestionar-te més les coses que vas trobant i provant des de zero, com deia al principi amb una “llibreta en blanc”. Per altra banda membres de les companyies La Bola Roja i Lucas Locus que volien aprofundir en el treball de la improvisació i amb els que ja s’havia comentat de col.laborar, i també un grupet d’alumnes de primer de la formació professional del Timbal, que ja havien treballat en alguna ocasió amb nosaltres i encara en teníem, tant ells com nosaltres, ganes de més.

El grup es coneix i a poc a poc, setmana a setmana, es va creant una dinàmica on tots aportem al conjunt i tots aprenem dels altres. Ens centrem en el treball espontani tractant d’abordar cada sessió amb noves mires.

Ens trobem, de sobte, que el temps se’ns acaba, i decidim perllongar el laboratori unes quantes sessions més, i així poder acabar treballs col.lectius abans d’ensenyar-los.

Estic segur que repetirem, en algun moment, experiències semblants. M’agradaria remarcar la naturalesa espontània d’aquestes trobades, on un grapat d’actors s’uneixen i es deixen alimentar de la imaginació col·lectiva, que és aquest món màgic, però una mica misteriós que mai saps on et portarà, i et sorprendrà sempre, una miqueta més.

Perquè cada impro és única, i no es repetirà mai. I cada idea, serà sempre; una nova idea. I aquesta és la màgia d’encreuar imaginaris, que tots els actors sòn realment únics i mai sabràs què et pots tobar dins d’una improvisació.

Es podrà veure una mostra del treball realitzat en una aula oberta el dijous 31 de maig a les 14h. a El Timbal.

Max Woiski i Bros

Coordinador Artístic Cia Toons

Dinamitzador del Laboratori.