L’Art de la comèdia d’Eduardo de Filippo, al Teatre Nacional de Catalunya

  • el timbal ESCOLA
L'Art de la comèdia d'Eduardo de Filippo, al Teatre Nacional de Catalunya
Lluís Homar i Joan Carreras, a l’Art de la comèdia. TNC 2015

Des de proppassat dijous, dia 12 de febrer podem veure a la Sala Gran del TNC l’espectacle dirigit per Lluís Homar, “L’art de la comèdia”, del gran Eduardo de Filippo.

Eduard de Filippo ha estat és un dels homes de teatre més singulars i extraordinaris que ha produït el teatre del segle XX. Fou escriptor teatral, actor d’excepció, director d’escena, promotor infatigable de companyies i projectes escènics.

 

És precisament el teatre dins del teatre, el recurs sobre el qual es desenvolupa “L’art de la comèdia”, obra escrita al 1965.

Una reflexió sobre la utilitat del teatre i la barreja de realitat i ficció. Sobre el pes que té la imaginació i com, de vegades, no sabem si estem vivint situacions reals o si estem navegant en una farsa. Un joc inquietant, equívoc i ple d’humor que  permet a De Filippo debatre sobre les ordenances teatrals, el vagarejar atzarós i difícil dels còmics, i el dur ofici teatral. Una obra que, com un divertit laberint de miralls, ens planteja el dubte sobre la naturalesa dels esdeveniments que contemplem; un apassionat i perspicaç discurs sobre el teatre, com a metàfora de la vida i de la societat.

L’ART DE LA COMÈDIA D’EDUARDO DE FILIPPO, AL TEATRE NACIONAL DE CATALUNYA

L'Art de la comèdia d'Eduardo de Filippo, al Teatre Nacional de Catalunya
Lluís Homar, en el personatge d’Oreste Campese, director d’una companyia de teatre ambulant, a l’Art de la comèdia. 2015
L'Art de la comèdia d'Eduardo de Filippo, al Teatre Nacional de Catalunya
Eduardo de Filippo

 

 

 

 

 

 

 

Vam estar el dia de l’estrena. Extraordinari treball d’actors i actrius de la ma de Lluis Homar. Un Homar amb una presència escènica palesa en les seves pauses, els seus moviments, les seves paraules, interpretant l’obra culminant de l’actor, dramaturg i director de teatre i cinema italià d’Eduardo de Filippo.

Sens dubte estem davant de la gran estrena teatral de la temporada a Barcelona.

I juntament amb en Lluis Homar, un entranyable Andreu Benito que, malgrat que  l’edat li fa perdre de vegades un xic la seva dicció, torna a demostrar el gran actor que és: la gran capacitat per a matisar, per a mirar allò que diu. També, cal destacar l’actor Joan Carreras, confesso que no ha estat mai un actor que m’entusiasmi, tot i que el reconec enèrgic, generós, sempre jove; però aquí em trec el barret tot fent el millor personatge que fins ara l’hàgim vist, sense sortir mai d’escena durant tota la representació.

Imperdible!

Ricard Boluda

L’art de la comèdia. Teatre Nacional de Catalunya. Del 12 de febrer al 12 d’abril de 2015.