Merche Ochoa, pallassa de proximitat!

  • el timbal FORMACIÓ
Merche Ochoa, clown i mestra de clowns

Hola amigues i amics, reproduïm l’article dedicat a la nostra companya Merche Ochoa, que va publicar en Cesc Martínez, a la revista “Zirkolika” (número, 32, Primavera 2012, pàgines 26-27).

“Les pallasses tenen fama de ser presumides, però Merche Ochoa assegura que els pallassos també ho són. “El que passa és que per actuar de prop has de cuidar molt els detalls”, diu, maquillant-se. Perquè l’ofici és una qüestió de proximitat, no pas de gènere.
La seva pallassa és canviant. S’adapta a la situació i a la distància. Pot ser més clàssica o una cabaretera, pot simplement caracteritzar-se com una contahistòries, portar nas vermell o no portar-ne, dur un maquillatge o un altre, no tenir un tret físic distintiu i, malgrat això, ser sempre la mateixa. Tot depèn de la relacio que vulgui tenir amb el públic.
Merche Ochoa es va formar com a actriu a la Escuela de Arte Dramático de La Rioja, on va conèixer senyors tan importants com Stanislavski, Artaud… Quan  per raons polítiques, van tancar l’escola, es va traslladar a Barcelona, on va descobrir el món del pallasso. O el pallasso la va trobar a ella. L’idil-li encara dura.
Al final de la dècada dels 1980, no s’ensenyava l’art del pallasso. L’únic que hi havia a Barcelona que començava a obrir aquest camp era Berty Tovías. Amb ell i amb Philippe Gaulier, que va venir a impartir un curs, Ochoa va començar a investigar el territori que ha anat conquerint fins ara. I molt aviat li van oferir fer una substitució per a les classes d’interpretació d’Óscar Molina a El Timbal, que li va demanar d’introduir-hi el llenguatge del pallasso.

Des del 1990-1992 fins a l’actualitat, Merche Ochoa ha desplegat una activitat docent en aquest camp. Fa poc més de deu anys va començar a oferir una formació més completa, dividida en dos cursos, de la qual han sortit artistes com Carlo Mó (primera promoció). En fa set que, per la mateixa demanda dels estudiants, estructura els estudis en dos anys més un tercer en què es donen eines per preparar un espectacle i començar a treballar.
Els seus alumnes es dediquen a totes les branques a què es pot dedicar un pallasso. Molts treballen en hospitals. És un tipus d’aproximació que Merche Ochoa no concep per a ella mateixa. “M’encanta estar a prop de la gent, però els hospitals m’impressionen massa. Em sento més còmoda sobre el terreny d’un camp de refugiats, per exemple, treballant amb nens al límit de la marginalitat total, però els hospitals a mi…” Tot és qüestió, una vegada més, de saber estar.

Merche Ochoa impartirà un curs intensiu  de clown els dies 1 i 2 de març de 2014. Cliqueu aquí per a tenir més informació.