Preguntes a Sílvia Menéndez-Cahué, directora de càsting

– Parla’ns de la teva feina com a directora de càsting. Com vas esdevenir directora de càsting? Com és el teu dia a dia? Quin tipus de càsting fas?
Tot va començar en entrar a treballar per una productora, en un moment on no hi havia estudis relacionats amb el cine o l’audiovisual, que s’hi accedia de manera gremial. Apreníem l’ofici practicant (com ara els becaris) i després treballant…ens tocava fer de tot. Quan ja portava un temps em van demanar que en què em volia especialitzar i jo vaig dir que en allò que fes més falta…i va ser un càsting. Uns mesos més tard l’ Institut del Teatre, va organitzar el que crec , va ser l’únic curs de Direcció de Càsting que s’ha organitzat a Catalunya amb la Michelle Gish i la Sarah Bird (que tenien molta experiència en la Direcció de Càsting a la BBC) i vaig dir a la productora que el volia fer, ….i tret dels temps de crisi (altres, no pas aquest) és el que porto fent des de l’any 88…
El dia a dia és diferent en funció de si hi ha audició o no. En general els processos són: Investigació (saber qui hi ha, qui fa què! Com! —mirar d’estar al dia), això es fa quan no hi ha feina confirmada que marqui més ritme preferiblement. I quan en surt una específicament: pressupostos (molts dels quals no prosperen) procurar actualitzar-se tecnològicament, i… si hi ha sessió…..parlar amb el director, interpretar el que busca, parlar amb producció del tema condicions econòmiques i laborals dels actors, dates de rodatge, etc… Després procés de recerca i convocatòria i finalment, si n’hi ha…. la sessió (enregistrament en vídeo). Ja posats m’interessa molt aclarir que el càsting no és l’enregistrament del vídeo, pròpiament, d’això se’n diu prova de càmera… El Càsting és tot el procés que us he descrit abans.
En quant al tipus, en faig de tota mena, tots són diferents. Si et refereixes a Cine, TV o Publi….en faig essencialment de publicitat ; doncs és el que més em demanen.
– Quins requisits ha de tenir en general un actor/actriu de publicitat. Es basen únicament en l’estètica?
La estètica és un requisit entre d’altres i no sempre és el primer de la llista. Per la part estètica, els requisits són tenir bona pell, no cal estar prim ni gros ni ser guapo ni lleig, sinó natural, sense tenyits artificials (tret que es faci un personatge) ni maquillats, ni joies ni res que ‘despisti’ de l’ interès essencial que és l’actor o el model o l’artista o la persona (que això també depèn del que se’ns demani… etc…i tenir cura de la pell, per a que la càmera, en apropar-se, no es trobi amb res que distregui l’atenció de la interpretació o el petit gest.
En tant que a interpretació…es demana recursos, flexibilitat i molta capacitat d’explicar coses amb petits gestos sense sobre actuar, el 99% de les vegades.
– Què en penses dels actors que venen als càstings? Estan preparats? Què creus que els hi falta?
Hi ha de tot, els que han fet molts càstings (que, per a mi són un entrenament) ja tenen més clar el que es busca i com s’ha de procedir, els que no estan moooolt desinformats.
– Què diferencia un actor preparat d’un actor no preparat?
L’actor preparat, s’ha informat, es reconeix en el paper, si te dubtes… ens truca a nosaltres o al seu agent per demanar la informació que li falta, es prepara la sessió, mira d’anar vestit o ‘atretzat’ de la millor manera i fa el càsting amb una actitud molt professional, tranquil i segur de si mateix i ben convençut de que la opció hi és.
– Consells per als actors i actrius que volen fer publicitat (com anar preparats a un càsting, coses que ajuden coses que perjudiquen…)
Bàsicament el que he descrit abans només afegir un parell de detalls, si el personatge se’n diu, ‘normal’ és a dir…. de si mateixos, mirar de no destacar amb vestuari tendenciós, ni flors i violes, etc… colors neutres, no blancs, tot el contrari si el que es fa és un personatge mirar de portar tot allò que ajudi, vull dir si estem fent un mim…si estem fent un pescador, …. mirar de venir el més semblant al personatge.
– Pots explicar-nos alguna anècdota divertida o curiosa al respecte?
No és pròpiament divertit, però és real i reconfortant: l’altre dia buscàvem, entre moooooolts altres personatges, ballarines de ‘burlesque’ o cabaret. Dues de les noies que s’ho van emportar, foren les que s’havien preparat una coreografia individual (i no improvisada a la sala), venien vestides amb plomes, amb la música, maquillades com per l’espectacle, etc… perfectes ! Normalment…no falla.
Jo sempre dic que el mal no està en no saber, sinó en no preguntar.
– Com està afectant l’actual crisis en el món de la publicitat? Qui són els majors afectats?
Aquest és un moment incert per a tots els sectors i la publicitat és normalment capdavantera en moltes coses. Aquí ja fa més de tres anys que es va notar un descens en el numero de projectes, en el numero de rodatges, els motius són diversos i seria molt llarg d’explicar, però l’administració local no va ajudar gaire a promoure el rodatge aquí, no només en publicitat, tampoc en cinema i sobretot per qüestió de permisos de rodatge, això va fer que moltes produccions marxessin a altres països com per exemple Portugal, que des d’aleshores ha creat una industria que era quasi inexistent. Deia que aquest és un moment incert perquè els formats estan canviant… d’aquí a pocs anys m’atreveixo a predir que la televisió serà tota a ‘la carta’ i que estarà fosa amb Internet, que l’anomena’t ‘broadcast’ desapareixerà….això també farà canviar els mitjans publicitaris.
Un altre aspecte a contemplar : El mercat potencial de treball (numero de feines globals i més en cinema i tele que en publicitat) és molt inferior al número d’actors disponibles, en aquest aspecte hi ha un gran desajust en aquest moment, com en d’altres professions. Parlant de publicitat, ja fa molts anys que s’ha globalitzat i no competim només amb els de casa sinó amb el món sencer, els actors, els directors de càsting, les productores, tothom. També els mitjans s’ajusten a totes dues coses…oferta-demanda i canvis de formats. Crec que d’afectats n’estem tots però …a diferencia del que percebo al voltant, sóc optimista.
– Que ens pots dir sobre el conveni actoral per a la publicitat. Els actors estan ben informats sobre els seus drets i salaris mínims? On poden trobar aquesta informació?
La veritat és que desconeix-ho si finalment aquest conveni existeix. El conveni general d’audiovisuals, pel que recordo, contempla la categoria de l’ús publicitari de la imatge en una obra audiovisual general (no incloses les publicitàries). Tinc entès que hi ha intenció de d’elaborar-lo, però em fa la impressió que encara no és així. De manera que el que fa referència a la informació que em demanes, de moment, serien ‘usos i costums’ més que no pas un conveni regulador.
– Si vols parlar d’alguna cosa més…..
La veritat és que m’agradaria molt col·laborar a fer entendre la meva feina tant relacionada amb la dels artistes. Només dir, que tots els que us hi dediqueu sou més que benvinguts a preguntar el que sigui (serà la meva opinió, és clar) sempre que us calgui, avui dia ho tenim més fàcil i les xarxes ens ajuden a conèixer millor la feina.
– Gràcies, Sílvia.
Sílvia Menéndez-Cahué, és directora de Casting en Casting & Co.