Temporada Alta 2014

Temporada Alta 2014Temporada Alta és el festival d’arts escèniques que se celebra a les ciutats de Girona i Salt durant els mesos d’octubre, novembre i desembre. Al llarg de seva història ha guanyat el reconeixement del sector, del públic i de la premsa especialitzada, que l’ha qualificat com “el millor festival de l’Estat espanyol”, fins a convertir-se en un esdeveniment de referència que comença a fer-se lloc entre els principals festivals europeus.

L’aposta per programar grans noms de l’escena internacional es complementa amb la voluntat de ser una plataforma de presentació de nous talents. Tot això, juntament amb la programació de gèneres diversos, per a diferents públics i una acurada oferta d’activitats paral·leles, ha convertit Temporada Alta en una cita ineludible.

Al llarg de la seva història Temporada alta ha rebut diverses distincions entre els que destaca el Premi Max de Noves Tendències 2012. Salvador Sunyer, el seu director, ha estat també guardonat amb el Premi Butaca (2010) i el Premi Nacional de Teatre (2008).

Temporada Alta 2014

En aquesta edició, es presenta un festival que vol ser un festival de futur, amb una àmplia programació internacional juntament amb alguns dels principals noms propis dels artistes del país, estrenes d’alguns dels millors creadors del país i amb una aposta ferma per la nova creació i la creació contemporània.

PROGRAMACIÓ INTERNACIONAL

Temporada Alta 2014

La Gavina, de Txèkhok. Director, Oskaras Koršunovas. Lituania.

És un dels eixos principals de Temporada Alta. Com a festival de país, ja fa anys que es caracteritza per ser porta d’entrada a Catalunya, a la resta de l’estat i de vegades a Europa de moltes produccions internacionals, tant dels noms consagrats de l’escena internacional com de les noves veus que van despuntant a diversos països. Aquest any el festival encara és més internacional que mai i compta amb 36 espectacles de fora del nostre país (5 al Teatre de l’Archipel de Perpinyà), dels quals 26 són de fora de l’Estat i 10 de la resta d’Espanya.

Després de ja uns quants anys de fer de porta d’entrada de teatre iberoamericà a Europa, Temporada Alta va crear el cicle Connexió Iberoamèrica l’any passat amb el suport del programa Iberescena. Enguany es presenten 5 espectacles de 4 països: Argentina, Brasil, Uruguai i Mèxic.

Temporada Alta 2014

Derretiré con un cerillo la nieve de un volcán. Companyia Lagartijas tiradas al sol. México.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MOTOR DE LA CREACIÓ ESCÈNICA

A més el festival col·labora directament en la producció de 16 espectacles aquest any, ajudant a produir els espectacles a companyies, productores, festivals i sales del país, tant públics com privats i amb festivals internacionals.

 L’AUTORIA CATALANA

Temporada Alta 2014

Torneig de dramatúrgia. Temporada Alta.

Ja fa uns anys que una nova generació d’autors i dramaturgs catalans han pres el relleu amb èxit a l’escena teatral del país i en els últims anys estan estrenant als teatres públics i privats de Catalunya en una proporció que no s’havia viscut en les darreres edicions. Per ajudar en la consolidació d’aquest fenomen, Temporada Alta organitza per primera vegada la Setmana de la Dramatúrgia sota la coordinació de Jordi Casanovas.

I una vegada més, arribant ja a la quarta edició, torna a Temporada Alta el Torneig de Dramatúrgia Catalana. Un joc teatral que el festival va incorporar per ressaltar la importància que volem donar a l’autoria teatral de text del país.

ELS JOVES ARTISTES I LA NOVA CREACIÓ

Alhora es pretén que els artistes més consagrats comparteixin programació amb alguns dels joves creadors  i amb els creadors escènics del nostre país dedicats a la creació contemporània. En aquesta edició, alguns dels joves creadors que podrem veure a Temporada Alta presentant les seves creacions són Nao Albet i Marcel Borràs, Xavi Bobés, Joan Yago i Israel Solà (La Calòrica), Marcos Morau (La Veronal), El Conde de Torrefiel, Marc Artigau, Parking Shakespeare, Ferran Utzet, Lali Ayguadé, Aimar Pérez Galí, Maria Campos, Alícia Gorina, Pere Faura…

 LA INTERNACIONALITZACIÓ DE L’ESCENA CATALANA

Treballar per a la internacionalització de l’escena i dels artistes catalans és i ha estat ja des de fa anys un dels eixos principals de Temporada Alta. En aquest sentit s’organitza La setmana de programadors , una setmana dedicada a la creació contemporània on es concentren una quantitat important d’espectacles contemporanis la mateixa setmana, per a facilitar la vinguda de programadors estrangers i que coneguin el que es fa a Catalunya.

Dins dels projectes d’internacionalització, i amb l’objectiu de presentar propostes i artistes catalans més enllà de les nostres fronteres, des de 2013 Temporada Alta organitza, en col·laboració amb la sala Timbre 4 de Buenos Aires (una de les sales de teatre independent més prestigioses de la ciutat, dirigida pel dramaturg i director Claudio Tolcachir) i amb el suport de l’Institut Ramon Llull, una edició en un format més reduït del festival a la capital de Buenos Aires.

Encara queden dies per apropar-se al Temporada Alta. Consulteu la programació a la seva web i no ho dubteu. Com diuen a la Revista Time Out al respecte del Festival “Més de cinquanta muntatges que ens recorden que per organitzar un bon festival de referència a Europa, només cal bon gust i ganes”.

Ja ho sabeu!

 

Fonts:

http://www.temporada-alta.net/ca/inici.html

http://www.timeout.cat/barcelona/ca