Tennessee Loves Barcelona. TNC

LaRosaTatuadaTNCAquí va una recomanació imperdible:

«Tinc molt d’interès en conèixer-lo personalment  i l’espero aquesta tarda», firmat Tennessee Williams.

Aquesta és la nota que va rebre Antonio de Cabo l’estiu del 1951 i que va causar-li  “una gra impressió” com explicava a l’article “Mi primer encuentro con Tennessee Williams“, publicat a la revista Primer Acto el 1959. “Aquelles breus paraules- aclareix de Cabo– significaven que horas després em trobaria davant d’un dels autors més importants del teatre nord-americà i mundial” .  Un autor al que ell admiraba profundament. No en va, de Cabo va estrenar El zoo de cristal a Barcelona, al Teatro de Cámara que ell havia fundat amb Rafael Richard quan encara no s’havia fet cap obra de Tennessee Williams al nostre país.

Tot just arribat a Barcelona, doncs,  l’autor  va voler veure’s amb l’home que l’havia introduït al país, i li explicà els motius que el portaven des de Roma fins a la nostra ciutat. Allà havia conegut a l’Anna Magnani i   volia escriure un drama per a ella, “però a la capital italiana –va precisar– em faltava la tranquil·litat necessària per a escriure”. Masses amics i compromisos socials… Va explicar-li també que volia conèixer directament el caràcter espanyol, que només coneixia a través de les obres de Lorca, per les qui sentia   una gran admiració. Volia captar l’esperit lorquià per la que havia de ser la seva “gran tràgica italiana“.  Potser en Tennessee havia confós Barcelona amb Sevilla…(?!)

Sigui com sigui, explica de Cabo que durant els dies posteriors, van parlar durant hores a la platja sobre l’obra. Una obra que, segons el mateix Williams, estava escrivint amb una rapidesa poc habitual en ell. Un mes després, aquesta obra escrita a l’Hotel Colon, on s’allotjava, portaria per títol La Rosa Tatuada. El seguent pas, després de la merescuda celebració, seria  agafar un avió cap a Roma, on li llegiria aquesta primera versió a Magnani.

També  explica que al enlairar-se l’avió de l’aeroport del Prat, va veure com l’obra “emprenia el seu vol cap a la fama internacional dins el maletí de mà– afegeix- d’en Tennessee Williams“. El vol Barcelona (o era Sevilla?!)-Roma-Broadway-Hollywood acabava d’enlairar-se.

Montse Bernad

 La Rosa Tatuada es va estrenar a Broadway al 1951 i el 1955 es va traslladar a la gran pantalla de la mà de Daniel Mann i protagonitzada per Anna Magnani i Burt Lancaster. L’actriu va aconseguir un Òscar el 1956 per la seva interpretació de Serafina delle Rose.

Actualment i fins el 2 de Febrer la podeu veure a la Sala Gran del TNC, amb direcció de Carlota Subirós i amb la Clara Segura com a Serafine.