Terre Solidaire de Burkina Faso i El Timbal

Captura
Nois i noies de Burkina Faso, a l’Associació Terra Solidaire d’Ougadougou, capital de Burkina Faso.

El Timbal col·labora amb l’associació Terre Solidaire de Burkina Faso per a promoure activitats artístiques com la dansa i el teatre entre nens i nenes afectats per la pobresa i l’exclusió social.
Aquesta col·laboració neix arrel del viatge de la Gemma Julià, mestra de El Timbal, a aquest país:

“Al 2002 vaig tenir la meva primera experiència en el mon de la cooperació a través de Pallassos sense fronteres. D’ençà llavors he conegut i col·laborat en diversos projectes de diferents països d’Àfrica i Amèrica Central, a Tailàndia i Jordània. Sempre he utilitzat el teatre com a eina  per a millorar la qualitat de vida de les persones.

Cada viatge m’ha sacsejat com si fos el primer. Sempre cal adaptar-se “al terreny”.  Com a creadora i mestra de teatre m’ha calgut  desfer-me de prejudicis i expectatives, re-crear els meus recursos. Acceptar la manca de mitjans, el caos o les dificultats de comunicació com a reptes per re-inventar-me i així poder aconseguir un intercanvi enriquidor per les dues parts.  Cada vegada voldria canviar el món i després, me n’adono que, és conèixer una mica més el món  el que em canvia a mi.

Aquest estiu, vaig estar a Ougadougou, la capital de Burkina Faso, fent classes de teatre a nens, nenes i joves durant quatre setmanes. Durant la meva estada vaig tenir l’oportunitat de conèixer l’associació Terre Solidaire: els seus responsables, el local, la dinàmica de treball, etc. Jo personalment vaig impartir-hi una sessió de teatre.

Terre Solidaire va ser creada fa dos anys per diverses persones interessades en fer un servei  social ja que elles mateixes havien patit de desatenció i manca de recursos durant la seva infantesa i joventut. Terre Solidaire és una associació petita, arrelada al barri  i que fins ara no ha tingut cap tipus finançament. La honestedat i generositat dels seus membres és la que em va empènyer a iniciar un projecte de col·laboració com mai havia fet abans.

P1110945
Nois i noies de Burkina Faso, amb la Gemma Julià.

De moment aquesta col·laboració comença per recaptar uns diners a través de la venta de braçalets, clauers i algunes peces d’artesania que vaig portar jo mateixa de Burkina Faso,  i  de donatius en una petita guardiola que hem preparat. Els beneficis que en surtin aniran destinats a l’organització d’un petit Festival de Teatre, dansa i cant coral al barri de Nonsin de Ougadougou.

Aquest festival vol ser un punt de trobada per diferents associacions del barri que treballen amb canalla i jovent, i sobretot, promoure el tema del respecte al medi ambient ja que cada grup haurà de crear una peça de teatre de sensibilització al voltant d’aquest tema. No us podeu imaginar, per exemple, la quantitat de bosses de plàstic que voleien per gairebé tot arreu on vas!

Els responsables de Terre Solidaire i jo mateixa estem agraïts a El Timbal pel seu suport en aquest projecte”

Passa per la secretaria de El Timbal per posar el teu gra de sorra i si hi estàs interessat/da apunta’t a la xerrada informativa el divendres 8 de novembre a les 8 del vespre.