Trajectòria

Fent història

 

el timbal és un exemple d’innovació i compromís amb les necessitats i demandes del seu temps.

L’any 1969 l’Anton Font va fundar al districte de Sarrià la primera Escola d’Arts Escèniques del país: el timbal. Aquella escola que deu el nom a un instrument utilitzat per joglars i trobadors medievals per anunciar festa i espectacle, amaga també la intenció del seu fundador de poder utilitzar la paraula en català quan aquest estava prohibit.
A finals dels 60, es veien clarianes a la llarga etapa obscurantista de la dictadura franquista, i es preveia amb esperança la proximitat d’un renaixement cultural en el marc d’un nou ordre sòcio-polític- Durant aquells anys, van sorgir entitats i moviments socials que avançaven cap a una normalització democràtica. En aquell marc sòcio- polític naixia el timbal.
El timbal d’aquell temps, en paraules del mateix Font, va anar esdevenint com a “un mitjà canalitzador de vocacions i capacitats per a l’escalada a fites professionals, però a l’ hora i no menys important, com a reducte alliberador d’emocions i sentiments “, com a espai, en definitiva, on es donava prioritat a la persona i a la seva expressivitat artística.

Més endavant, el projecte s’amplia i es trasllada a Ciutat Vella, al carrer Portaferrissa, on es va conformant l’equip que avui configura el timbal, un equip de persones i professionals compromesos amb el seu temps que s’estimen el seu art i el seu ofici.

L’any 2010 el timbal es transforma en cooperativa.

el timbal assumim com a propis aquests valors que estan estretament lligats al model cooperatiu i que, a més, ens  ajuden a ser més competitius, més productius i més innovadors. El nostre és un model empresarial basat en valors, enfront de les empreses que únicament cerquen els beneficis econòmics individuals.
Aquests valors i aquest model el traslladem a la nostra manera de fer i entendre també la nostra professió i la relació amb la societat, començant per els que dia a dia fem i feu el timbal.

El nostre equip de direcció és un òrgan democràtic que es gestiona de forma conjunta. La gestió democràtica implica transparència  per poder prendre decisions i també per generar confiança a la societat ( en l’esfera més propera, en els nostres professors/res i alumnat) , així com també implica igualtat de gènere i lluita a fi de superar el llast social que relega les dones dels àmbits de decisió, creen una discriminació horitzontal i una especialització segregadora per rols. El timbal som, majoritàriament, un centre format per dones.
Som una cooperativa i n’estem orgulloses.

Avui, amb més de 50 anys d’història i en la historia recent més de 10 com a cooperativa, podem dir que el timbal forma part de la historia de la ciutat i que és un centre referent en formació actoral.
Han passat pel nostre centre més de 30.000 alumnes que avui són actors, actrius, ballarins/es, coreògrafs/es, directors/res, dramaturgs/es, professors/res, creadors/res… persones de diferents àmbits professionals, que ara disposen d’una major capacitat de comunicació i expressió, persones a qui hem acompanyat a créixer.

Seguirem treballant per a un futur prometedor.

2020
10 anys cooperativa el timbal

Celebració dels 10 anys com a Cooperativa

Des del 2010 el cooperativisme és l’ànima de eltimbal. I en aquest temps, hem sentit d’aprop l’alè i el recolzament del món cooperatiu des del primer moment. Motiu que ens commou i ens fa estar profundament agraïts.
Des que vam donar el pas a cooperativa, hem anat incorporant molt més conscientment al nostre programa educatiu, i de manera transversal, l’ànima i els valors cooperatius.
Assumim com a propis els valors del cooperativisme: responsabilitat, democràcia, igualtat, equitat, solidaritat.

2019
50 anys el timbal

Celebració dels 50 anys de eltimbal

L’1 d’octubre del 2019, eltimbal, centre de formació i creació escènica, va complir 50 anys. I és tota una vida, moltes vides. Les d’aquelles companyes i companys que han format part d’aquest perllongat i dilatat temps formant actors i actrius, ballarins i ballarines, comediants, persones a la nostra ciutat, Barcelona. Persones d’arreu del país, d’altres països, de les comarques properes, dels nostres barris. Perquè totes aquestes vides són els nostres 50 anys.

2015
el timbal fort pienc

Noves instal·lacions a Fort Pienc

eltimbal vam inaugurar el curs 2015-2016 noves instal·lacions homologades pel departament d’ensenyament de la Generalitat de Catalunya per poder impartir la formació oficial del Cicle Formatiu de Grau Superior en Tècniques d’Actuació Teatral.
Amb aquest nou espai guanyem en accessibilitat, en confort tèrmic i acústic, en sostenibilitat energètica, en equipament… Tot per crear un espai més amable tant pel nostre alumnat com pels nostres treballadors i treballadores.

2010
el timbal cooperativa

Transformació en Cooperativa de Treball Associat

el timbal, centre de formació i creació Escènica SCCL, és des del 2010 Cooperativa de Treball Associat. Assumim com a propis els valors del cooperativisme: responsabilitat, apoderament, compromís col·lectiu, democràcia econòmica, igualtat, equitat i solidaritat.
Així mateix, col·laborem amb altres agents per enfortir el moviment cooperatiu. eltimbal forma part de la Federació de Cooperatives Catalanes de Treball Associat, de la Cooperativa de serveis financers ètics i solidaris Coop57, de la Xarxa d’Economia Solidària, la XES i del mapa d’economia solidària Pam a Pam.

2003
sistema coda el timbal

Aplicació del Sistema Pedagògic Coda

L’any 2003, Fausto Carrillo i Ricard Boluda, creadors del Sistema Coda s’incorporen als Estudis Professionals. Des d’aquest any l’aplicació del Sistema queda vinculada a l’activitat formativa de eltimbal i es constitueix l’equip de recerca i innovació pedagògica Coda.

1988
el timbal 1988

Ampliació del Centre i trasllat a Ciutat Vella

El projecte de eltimbal s’amplia i es trasllada del barri de Sarrià al de Ciutat Vella, al carrer Portaferrissa. En aquest període, i sota la batuta del Ton Font, la Mireia Font va anar assumint la gestió i filosofia del Centre.

1969
el timbal 1969

Fundació pel Ton Font. Primer Centre al barri de Sarrià

Va ser l’any 1969, quan aquest jove emprenedor va inaugurar al districte de Sarrià, la primera Escola d’Arts Escèniques del país: eltimbal. Actor format com a mim en l’escola de Marcel Marceau , amb mestres de la categoria de Etienne Decroux, Italo Riccardi o Jeaninne Grillon, va ser co-fundador de Els Joglars.

 

Abrir chat
Hola! Voldria més informació / Querría más información