La veu per dins
La veu humana, tan meravellosa, oi? Capaç de transmetre tantes emocions diferents i sempre un mirall de qui som i com és la relació amb nosaltres mateixos i el món.
Sovint aquesta part tan personal fa que ens oblidem de què la veu en el fons és com qualsevol altre instrument i sovint confonem l’instrumentalista o l’intèrpret amb l’instrument pròpiament dit. Per què ens oblidem que tots, absolutament tots tenim una veu , més sana o menys sana, amb unes particularitats o unes altres, però la tenim i la podem apendre a “tocar” amb més o menys facilitat.
Intentarem desmitificar la veu com quelcom abstracte que no es pot controlar o que depèn únicament de l’emoció.
T’has preguntat mai quines diferències hi ha entre la forma de cantar d’un cantant d’òpera i un cantant de pop, gospel o jazz? Per què quan tens una audició o una presentació en públic et costa més que “surti la veu” que quan ets a casa assajant? Parles del diafragma com quelcom que pots controlar de forma directa? I què és el suport? Et costa cantar piano o forte? Ets una mezzo o un baríton que no pot accedir al registre agut o ets una soprano que perd presència al registre greu? Tens una veu parlada que no té presència? Et jutges dient “no tinc bona veu”?
Amb aquest curs podem contestar a moltes d’aquestes preguntes i més dubtes que tingueu.