Ricard Boluda Martín

Professorat / Organització

Cap d’Estudis Professionals. Professor d’interpretació i pràctiques escèniques. Creador del Sistema Coda d’interpretació actoral. Especialista en pedagogia teatral i coaching formatiu personalitzat.

Llicenciat en Filosofia i Lletres per la UAB (1993) i en Art Dramàtic en l’especialitat d’Interpretació per l’Institut de Teatre de Barcelona (1982). DEA en “Arts Escèniques” per la Universitat Autònoma de Barcelona – Institut del Teatre, obtenint la màxima qualificació pel seu treball “Història, temàtica i poètica dels monòlegs de Pepe Rubianes. Trilogia inicial (1983-1987), una anàlisi dels mecanismes creadors de l’actor-narrador”(2003).

Estudiós de les arts escèniques contemporànies, especialment en l’àmbit de l’actuació i formació de l’actor.

En la seva formació dramàtica ha tingut com a professors a Ricard Salvat, Marco de Marinis, Fausto Carrillo, Feliu Formosa, Jean-Pierre Sarrazac o Jaume Mascaró.

Ha estat professor de Pràctiques d’Interpretació, en l’especialitat d’Interpretació, i d’Estètica, en les especialitats de Direcció escènica i Escenografia, de la ESAD de l’Institut del Teatre. En l’actualitat imparteix, en aquesta mateixa institució, classes d’Història General de les Arts de l’Espectacle.

Des de 1995 és responsable de l’activitat escènica, teòrica i editorial de l’Espai de Teatre del Vicerectorat d’Activitats Culturals de la Universitat de Lleida , on ha impartit cursos d’Estètica Teatral del segle XX. Va ser director des de l’any 2000 fins al 2017 del Seminari Processos de Creació a les Arts Escèniques a la UdL

Creador conjuntament amb en Fausto Carrillo (Institut del Teatre) del Sistema Coda de formació actoral, conjunt de procediments metodològics d’aplicació al pla d’Estudis Professionals del Centre de Formació i Creació Escènica, El Timbal. (http://www.nuvol.com/entrevistes/ricard-boluda-no-podem-dissociar-el-treball-intern-i-extern-de-lactor/ )

Ha estat coautor del manual “Creatividad Teatral” (Alhambra, 1986; Longman, 1995; Ñaque, 2015), considerada una de les primeres publicacions al nostre país sobre pedagogia teatral en el medi educatiu.

Actor i director, ha dirigit els muntatges següents: “Mercedes”, de Thomas Brasch; “Diderot i l’ou fosc”, de Hans Magnus Enzensberger; “El pas del Niàgara”, d’Alonso Alegría; “Don Juan”, de Molière-Bertolt Brecht; “Savage/Love”, de Sam Shepard; i “Mentre Agonitzo (As I lay dying)”, de William Faulkner.

Com a intèrpret ha participat amb el Centre Dramàtic de la Generalitat en l’espectacle “El vi més ardent” de Miquel Maria Gibert; amb el Centre Dramàtic del Vallès en l’espectacle “El càntir trencat” de Heinrich Von Kleist; amb el Globus de Terrassa en l’espectacle “El casament del petits burgesos” (primer dramàtic a TV3); amb el Teatre Estable de Lleida en el muntatge de “Ricard III” de William Shakespeare, dirigit per Xavier Albertí; amb la companyia Interval Teatre en els espectacles “Luv” de Murray Schisgal; “La mosqueta” de Ruzante; “Els dos bessons venecians” de Carlo Goldoni i “Los títeres de cachiporra” de Federico García Lorca. Va protagonitzar el curtmetratge “La condemna” de Franz Kafka dirigit per Toni Piqué i Rafel Mundet.

Ha dirigit, a la vegada, una trentena de tallers de formació. Entre d’altres, “El ventall” de Carlo Goldoni; “Croades” de Michel Azama; “Hacia el olvido (Exiliadas)” de Borja Ortíz de Gondra; “Hamlet” i “Macbeth” de William Shakespeare; “Arturo Ui”, de Bertolt Brecht; “Roberto Zucco”, de Bernard Marie Koltès; “Retablo de la avaricia, la lujuria y la muerte”, de Ramón Maria del Valle Inclán;  “El bon soldat Svejk” de Jaroslav Hasek; “Dansa d’agost” de Brian Friel; “Tot esperant Godot” de Samuel Beckett o “Ubu rei” d’Alfred Jarry.

Abrir chat
Hola! Voldria més informació / Querría más información