Ricard Boluda Martín

Professorat / Organització

Cap d’Estudis Professionals. Professor d’interpretació, pràctiques escèniques, expressió i comunicació i teoria de les arts escèniques del Cicle Formatiu de Grau Superior. Professor d’interpretació al curs d’especialització “Actuar per a cinema i tv”. Creador del Sistema Coda d’interpretació i especialista en coaching formatiu personalitzat. Especialista en aplicació de tècniques teatrals en l’àmbit de les organitzacions.

Llicenciat en Filosofia i Lletres per la UAB (1993) i en Art Dramàtic en l’especialitat d’Interpretació per l’Institut de Teatre de Barcelona (1982). DEA en “Arts Escèniques” per la Universitat Autònoma de Barcelona – Institut del Teatre, obtenint la màxima qualificació pel seu treball “Història, temàtica i poètica dels monòlegs de Pepe Rubianes. Trilogia inicial (1983-1987), una anàlisi dels mecanismes creadors de l’actor-narrador”(2003).

Estudiós de les arts escèniques contemporànies, especialment en l’àmbit de l’actuació i formació de l’actor.

En la seva formació dramàtica ha tingut com a professors a Ricard Salvat, Marco de Marinis, Fausto Carrillo, Feliu Formosa, Jean-Pierre Sarrazac o Jaume Mascaró.

Ha estat professor de Pràctiques d’Interpretació, en l’especialitat d’Interpretació, i d’Estètica, en les especialitats de Direcció escènica i Escenografia, de la ESAD de l’Institut del Teatre. En l’actualitat imparteix, en aquesta mateixa institució, classes d’Història General de les Arts de l’Espectacle.

Des de 1995 és responsable de l’activitat escènica, teòrica i editorial de l’Espai de Teatre del Vicerectorat d’Activitats Culturals de la Universitat de Lleida , on ha impartit cursos d’Estètica Teatral del segle XX. Creador i director des de l’any 2000 del Seminari Processos de Creació a les Arts Escèniques a la UdL (en la seva.

Creador conjuntament amb en Fausto Carrillo (Institut del Teatre) del Sistema Coda de formació actoral, conjunt de procediments metodològics d’aplicació al pla d’Estudis Professionals del Centre de Formació i Creació Escènica, El Timbal. (http://www.nuvol.com/entrevistes/ricard-boluda-no-podem-dissociar-el-treball-intern-i-extern-de-lactor/)

Ha estat coautor del manual “Creatividad Teatral” (Alhambra, 1986; Longman, 1995, en preparació tercera i nova edició actualitzada per a Ñaque Editorial), considerada una de les primeres publicacions al nostre país sobre pedagogia teatral en el medi educatiu.

Actor i director, ha dirigit els muntatges següents: “Mercedes”, de Thomas Brasch; “El pas del Niàgara”, d’Alonso Alegría; “Don Juan”, de Molière-Bertolt Brecht; “Savage/Love”, de Sam Shepard; “Mentre Agonitzo (As I lay dying)”, de William Faulkner, i “Diderot i l’ou fosc”, de Hans Magnus Enzensberger.

Com a intèrpret ha participat amb el Centre Dramàtic de la Generalitat en l’espectacle “El vi més ardent” de Miquel Maria Gisbert; amb el Centre Dramàtic del Vallès en l’espectacle “El càntir trencat” de Heinrich Von Kleist; amb el Globus de Terrassa en l’espectacle “El casament del petits burgesos” (primer dramàtic a TV3); amb el Teatre Estable de Lleida en el muntatge de “Ricard III” de William Shakespeare, dirigit per Xavier Albertí; amb la companyia Interval Teatre en els espectacles “Luv” de Murray Schisgal; “La mosqueta” de Ruzante; “Els dos bessons venecians” de Carlo Goldoni i “Los títeres de cachiporra” de Federico García Lorca. Va protagonitzar el curtmetratge “La condemna” de Franz Kafka dirigit per Toni Piqué i Rafel Mundet.

Ha dirigit, a la vegada, una trentena de tallers de formació. Entre d’altres, “El ventall” de Carlo Goldoni; “Croades” de Michel Azama; “Hamlet” de William Shakespeare; “Ascensió i caiguda de la ciutat de Mahagonny” “El bon soldat Svejk” de Jaroslav Hasek; “Dansa d’agost” de Brian Friel; “Tot esperant Godot” de Samuel Beckett o “Ubu rei” d’Alfred Jarry.