Manifest de eltimbal pel Dia Internacional de la Dona Treballadora

JUNTES SOM MÉS FORTES! 

 

El 2020, mentre ens preocupàvem per l’evolució de la pandèmia, es tancava l’any amb la taxa de violència de gènere més alta dels últims anys.

Fa unes setmanes sortia la notícia sobre les denúncies a professorat de l’Institut del Teatre. I no és un cas aïllat.

Això ens ha remogut, i molt. Com a persones i com a professionals del sector. Quant de temps hem estat permetent tanta impunitat?

La nostra generació —i d’anteriors—, va acostumar-se a certes maneres de fer. I no va trobar la força social ni el suficient recolzament institucional per poder canviar les coses.

Han hagut de passar algunes dècades perquè jo, perquè nosaltres, la meva generació, ens n’adonem que hem estat patint assetjament tantes vegades…! O n’hem estat còmplices tantes vegades! Jo l’he patit com a dona i com a actriu. I vaig arribar a pensar que això em servia per fer-me forta. Però ningú protegia a ningú. Tot seguia sent “normal”. La cultura de la por i de la vergonya.

I tot i que molts d’aquests fets, a nivell legal i personal, “han prescrit”, a nosaltres, ara, també se’ns obren ferides que cal reparar. Perquè no ens agrada que hagi passat ni que segueixi passant.

Volem lluitar pel canvi. I volem fer-ho com a equip, com a cooperativa, com a persones. I amb vosaltres (docència amb alumnat, homes amb dones, la nostra generació amb la vostra). Juntes fem més pinya! Juntes podem ser més lliures.

Aprenguem a respectar-nos i a conèixer els límits (propis i aliens).

Aprenguem que cadascuna de nosaltres és diferent, és única (com a persona i com actriu), i que no ha de seguir cap patró imposat per ningú.

Sigueu valentes i no permeteu que ningú us digui com heu de ser o què heu de fer.

Sigueu dones lliures, sigueu actrius lliures.

eltimbal
8 de març de 2021