EL COOPERATIVISME, L’ÀNIMA DE EL TIMBAL

  • el timbal ESCOLA
  • el timbal COMPROMÈS SOCIALMENT

EL COOPERATIVISME, L’ÀNIMA DE L’ESCOLA DE TEATRE A BARCELONA EL TIMBAL

Fa deu anys (2010-2020) que el cooperativisme és l’ànima de l’escola de teatre a Barcelona el timbal. I en aquest temps, hem sentit de prop l’alè i el recolzament del món cooperatiu des del primer moment. Motiu que ens commou i ens fa estar profundament agraïts. I ho volem compartir amb totes i tots els que ens heu animat i heu cregut en el nostre projecte.

Des que vam donar el pas a cooperativa, hem anat incorporant molt més conscientment al nostre programa educatiu,  i de manera transversal,  l’ànima i els valors cooperatius.

Assumim com a propis els valors del cooperativisme: responsabilitat, democràcia, igualtat, equitat, solidaritat.

El nostre ideari està profundament compromès en ser un servei a la comunitat. El desenvolupament dels nostres programes educatius en la pràctica de l’expressió dramàtica romanen amb una mirada integradora i sistèmica en valors com el respecte, la convivència en grup, el coneixement i gestió de les emocions, el foment de l’autoestima, la estimulació de la creativitat i l’imaginari i la disciplina. (podeu consultar el nostre article “La pedagogia Teatral una herramienta para la cooperación”)

Als estudis professionalitzadors de la nostre escola de tatre, enfoquem la vessant professional a través de la forma cooperativa, posant en valor el treball col·lectiu per a la creació i producció d’espectacles teatrals. Fomentem l’organització de les companyies de manera horitzontal; canviant el model del triomf individual com a camí per assolir l’èxit en la professió pels valors cooperatius.

Assemplea de la Cooperativa
El Cooperativisme, l’ànima de el timbal

EL COOPERATIVISME I EL TREBALL EN XARXA DE LA NOSTRE ESCOLA DE TEATRE

El cooperativisme ens ha nodrit moltíssim. Formem part de la Federació de Cooperatives de treball de Catalunya. Som socis de Coop 57, una cooperativa de cooperatives, dedicada a les finances ètiques, que ha estat al nostre costat finançant-nos en la transformació de la SL en cooperativa primer, i facilitant-nos la inversió de bona part de les necessitats econòmiques primeres per fer les reformes que van fer possible l’actual seu de l’escola de teatre a Roger de Flor, Barcelona.

Treballem des del principi, de la mà de la consultoria d’economia social CoopdeMa en els aspectes jurídics, laborals i econòmics, i amb Fil a l’Agulla, Arçcoop, Compacto, LaCol i Celobert.

Gicoop, entitat de finances ètiques va recolzar-nos i apostar fermament en nosaltres, assumint a risc part de la inversió que va significar el nou projecte d’equipament i acompanyant en aquests anys la nostra gestió empresarial com a escola de teatre referent a Barcelona.

Som sòcies de la XES, Xarxa d’economia solidària i formem part de Pam a Pam, el mapa d’economia social i consum responsable.

PROJECTE D’EQUIPAMENT I COOPERATIVISME COM A L’ESCOLA DE TEATRE

El projecte d’equipament de la nostra seu actual ha estat un impecable exercici de col·laboració i cooperativisme. El projecte neix de la necessitat de l’escola de teatre de moure la seva activitat en un nou espai. Un canvi que s’havia de realitzar en un període de temps molt ajustat, 12 mesos. Es va formar un equip de 5 cooperatives, totes elles participants de la Xarxa d’Economia Solidària, que junt amb el timbal van col·laborat per tal d’aconseguir aquesta fita: LaCol SCCL i Celobert Cooperativa desenvolupant el projecte arquitectònic i d’enginyeria respectivament, CoopdeMà SCCL i A+4 Consultors d’Estratègia, en l’acompanyament estratègic comercial i de comunicació.

Sabem que el projecte coordinat per LaCol va estar seleccionat  a “l’Exposició “Import WB_Export BCN Re-activate the city”. Inaugurada a la ULB de Brussel·les el 2018, i exposada al Centre d’Art Santa Mònica de Barcelona el 2019.

L’ÀNIMA DE L’ESCOLA DE TEATRE EL TIMBAL I EL SEU TEIXIT SOCIAL

El canvi de local significà també una important injecció d’autoestima al redescobrir el nostre propi teixit social. Vam fer una campanya explicant el nostre projecte, “Per un nou timbal de futur 2015-2016. La convocatòria deia literalment “El nou timbal, o ara o mai”, i continuava:

“Amics i amigues, volem compartir amb vosaltres un fet: heu de saber que el timbal tal i com existeix ara ja no pot continuar. Les actuals instal·lacions  ja no ens permeten continuar la nostra activitat. L’especulació en els preus del lloguer i la necessitat d’homologar el títol de Formació Professional  d’aprovació imminent, amb totes les obligacions normatives que comporta, ens obliga a tenir un nou local, i a fer inversions importants per tal d’adaptar les noves instal·lacions als requisits legals i administratius. I HO VOLEM FER AMB VOSALTRES”.

I la resposta va ser espectacular. Una important quantitat d’avals mancomunats i títols participatius ajudaren notablement a mostrar (i a demonque el nostre projecte de futur era viable i sòlid.

El Cooperativisme, l'ànima de el timbal
L’Assemblea (2016), amb Miquel Tamarit i Marta Naharro.

L’ASSEMBLEA: UNA OBRA DE TEATRE-FÒRUM SOBRE EL COOPERATIVISME

L’Assemblea” (2016) va ser un projecte  fet realitat gràcies a  l’impuls de la consultoria Coopdemà, de la mà de Jean-François Guillemet, de la companyia teatral )e( espai en construcció, i el timbal centre de formació i creació escènica.

Aquest projecte de teatre-fòrum va sorgir de la voluntat i il·lusió de crear lligams entre les arts escèniques i l’economia cooperativa catalana, i d’aquesta manera posar els processos creatius i la força del teatre al servei de la difusió del model econòmic que defensem i apliquem a diari.

Des de l’equip de el timbal, estàvem (i estem) absolutament convençuts que el cooperativisme era necessari i que calia fer-lo créixer en la nostra societat. A més, ja feia temps que teníem la voluntat de ser més participatius i proactius en el camp de la divulgació dels valors que aporta aquest model econòmic, cap a una societat cada cop més justa i igualitària. Érem molt conscients que el nostre camp professional, el teatre, era una eina meravellosa per comunicar de forma directa i viva aquests missatges i que a més, permetia aprofundir en la complexitat i força de les relacions humanes inherents als projectes d’autogestió democràtica.

COOPERATIVISME I COMPROMÍS

Al llarg d’aquests anys no hem dubtat en recolzar aquells projectes cooperativistes i d’economia social i solidària que hem conegut i als quals hem estat invitats a participar. Com ara el projecte de la Cooperativa Opcions, la Zona: consum digital responsable.

Hem participat en el documental de la periodista i guionista Anna Llauradó, contra la pobresa infantil “Tu també pots”.

Ens hem adherit a moviments com el Pacte “Per a una economia per la vida”.

Hem estat convidats a xerrades i taules rodones i també hem aparegut a canals de comunicació per parlar de les bondats del cooperativisme, com el programa de BTV “Lògic”dedicat a “La fi del treball”.

Fem difusió continua a través del canal de Twitter de l’escola de teatre d’iniciatives de l’economia social i solidària, així com del moviment cooperatiu.

Ens hem fet ressò d’experiències tranformadores com les que recull l’article  “Empreses per a viure millor” de Pere Rusiñol a eldiari.es per a la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya; o les iniciatives del districte més cooperativista de la nostra ciutat, el Districte de Sants-Montjuïc, o el projecte del Teatro del Barrio de Madrid, una cooperativa de cultura responsable.

LA FESC I L’ESCOLA DE TEATRE EL TIMBAL

Finalment, us volem parlar de la FESC,  la Fira d’Economia Solidària de Catalunya, organitzada per la @xes_cat que s’acaba d’inaugurar per novè anys consecutiu, el passat dia 23 d’octubre, i en la que el timbal participem un any més, des de la seva primera edició . Enguany com a #FESC2020, en format virtual. La implacable realitat sota els efectes de la pandèmia s’imposa. I la podem seguir des d’aquest dia fins el 22 de novembre a través de la seva pàgina web, en aquest enllaç.

El Cooperativisme, l'ànima de el timbal
XI Fira d’Economia Solidària de Catalunya. FESC

 

Perquè som cooperativa des del 2010, i fem nostres els valors del cooperativisme per al nostre Centre de formació i creació escènica: responsabilitat, empoderament, compromís col·lectiu, democràcia econòmica, igualtat, equitat i solidaritat.

Novembre, 2020

El Cooperativisme, l'ànima de el timbal
La Rut Bertran, al nostre stand de la FESC.