L’Assemblea: Una obra de teatre-fòrum sobre Cooperativisme
- el timbal ESCOLA
- el timbal COMPROMÈS SOCIALMENT
L’Assemblea: Una obra de teatre-fòrum sobre Cooperativisme
De vegades, tot sembla que encaixa i llavors saps que tens al davant una oportunitat que no pots deixar escapar. I és que no hi ha res més potent que una idea a la que li ha arribat el seu moment. I a L’Assemblea li ha arribat gràcies a la feliç coincidència de tres entitats: consultoria Coopdemà, )e( espai en construcció – una companyia de teatre – i el timbal centre de formació i creació escènica.
LA GESTACIÓ DEL PROJECTE
Aquest projecte de teatre-fòrum va sorgir de la voluntat i il·lusió de crear lligams entre les arts escèniques i l’economia cooperativa catalana, i d’aquesta manera posar els processos creatius i la força del teatre al servei de la difusió del model econòmic que defensem i apliquem a diari.
Des de l’equip de el timbal, estàvem (i estem) absolutament convençuts que el cooperativisme era necessari i que calia fer-lo créixer en la nostra societat. A més, ja feia temps que teníem la voluntat de ser més participatius i proactius en el camp de la divulgació dels valors que aporta aquest model econòmic, cap a una societat cada cop més justa i igualitària. Érem molt conscients que el nostre camp professional, el teatre, era una eina meravellosa per comunicar de forma directa i viva aquests missatges i que a més, permetia aprofundir en la complexitat i força de les relacions humanes inherents als projectes d’autogestió democràtica. Però encara no havíem trobat la manera de canalitzar aquesta potencialitat… fins que el Jeff va aparèixer a escena i ens va proposar la idea.
EL TEATRE FÒRUM: UNA EINA DE DIFUSIÓ
Des de Coopdemà, gràcies a l’experiència acumulada com a equip d’assessors de l’Economia Social, havien pogut comprovar de primera mà els límits de les eines actuals de difusió del cooperativisme. Els vídeos explicatius i les xerrades no eren suficients per transmetre a la societat les realitats de les cooperatives ni tampoc de mostrar el potencial del cooperativisme com a model econòmic consolidat.
Vam veure clar, doncs, que necessitàvem eines de difusió i divulgació diferents, que permetessin explorar nous camps d’actuació. I el teatre fòrum va ser la solució: a banda de facilitar la implicació de tothom (actors i espectadors), permetia trobar-nos amb més veritat i comprensió sobre nosaltres mateixos.
Coopdema i el timbal s’havien trobat. Ara només calia concretar-ho a escena. I la Companyia )e( espai en construcció era l’aliat perfecte: una companyia professional, amb un èxit recent en cartellera de temàtica social i amb una posada en escena exquisida.
Així doncs, els vam exposar el projecte, desitjant que s’hi sumessin. Volíem crear una obra de teatre fòrum representada per actors i actrius professionals a través de la qual es mostrés la realitat d’una cooperativa representativa del territori català i que plasmés també la seva vida quotidiana. En definitiva, volíem explicar un conte nascut de la realitat i de l’observació atenta de com i què viuen les cooperatives catalanes.
Espai en construcció va dir que sí i en aquell moment vam sentir que el projecte començava a ser una realitat. Es va obrir un procés de càsting per a actors i actrius, tots formats a el timbal, i finalment es van triar 3. Ell i elles serien tots els personatges, ell i elles serien tots nosaltres.
Més enllà de la proposta artística, però, calia tenir molt present que el que donava sentit total a aquest projecte era l’espai de debat entre les persones assistents (guiats per un consultor/a). Així doncs, era imprescindible iniciar un procés d’investigació i escriptura, on hauríem de parlar amb diferents persones, entitats, decidir quins missatges volíem transmetre, quins temes es podrien abordar al debat, etc. La Comissió d’investigació era una necessitat urgent. I trobar un dramaturg/a també.
Ràpidament vam pensar en la Marta Buchaca: ens agradava molt com escrivia i intuíem que el tema li podia interessar. Sabíem que segurament estaria molt ocupada i que potser ens deia que no…. però va dir que sí. Un cop més, tot fluïa. La Marta i el Roger Ribó, director d’espai en construcció , juntament amb el Jeff de Coopdemà i la Mireia i la Montse de el timbal, començaven un seguit de reunions, lectures i entrevistes per començar a donar forma al text teatral. Val a dir que, durant aquest camí de recerca, ens hem trobat amb persones meravelloses que ens han ofert generosament el seu coneixement i experiència i que ha fet que els moments de pèrdua i de dubte que acompanyen a tot procés d’investigació fossin pocs i curts.
I ara tenim el plaer de presentar “l’Assemblea una obra de teatre-fòrum” a la 2a Setmana de l’Economia Social i
Solidària de Mataró el proper 24 de novembre. No se’ns acut un marc millor per mostrar aquest conte, aquesta Assemblea on de ben segur veureu reflectides algunes de les vostres experiències com a cooperativistes.
Esteu tots/es convocats!
L’Assemblea, un projecte de
amb la col·laboració de
amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona