ELTIMBAL ESCOLA D’INTERPRETACIÓ DE BARCELONA

  • el timbal COMPROMÈS SOCIALMENT
  • el timbal FORMACIÓ

EL TIMBAL ESCOLA D’INTERPRETACIÓ DE BARCELONA

ELTIMBAL, ESCUELA DE TEATRO E INTERPRETACIÓN DE BARCELONA

 

Eltimbal, Centre de Formació i Creació Escènica, va néixer des del primer moment, com a escola d’interpretació de Barcelona, unida a una forta vocació de compromís social i pedagògic.

Des del principi, la tasca formativa que sustenta el nostre treball i el sentit de la nostra existència com a escola d’interpretació a Barcelona, sempre va tenir en els seus docents i responsables, la consciència clara d’actuar per promocionar en el nostre alumnat les seves capacitats expressives i de comunicació en general, així com les artístiques en particular, en la seva doble vessant i indistintament com a ciutadans i com a futurs professionals de l’escena.

Aquesta mirada holística, ens ha permès fins ara exercir el nostre treball integrats en el moment que ens toca viure, compromesos amb el nostre present, i assumint el nostre compromís global dins i fora del nostre centre.

 

REFERENT, COMPROMÈS I COOPERATIVISTA

 

Eltimbal, amb més de 50 anys d’història s’ha guanyat per dret propi ser referent indiscutible de base, en la formació escènica del nostre país:

• És l’escola de teatre de Barcelona, degana en la introducció al nostre país d’una formació teatral moderna (1969).
• És l’escola privada d’interpretació de Barcelona que programa en primer lloc, una formació professional per a actors i actrius (1995).
• És l’escola que impulsa com a membre fundador la creació de l’Associació Catalana d’Escoles de Teatre (ACET 1999).
• És la primera cooperativa que neix en l’àmbit educatiu de les arts escèniques (2010).
• És una de les escoles de teatre de Barcelona i de la nostra comunitat, que des de 2009 forma part de la comissió de treball i disseny del títol del Cicle Formatiu de Grau Superior en Tècniques d’Actuació Teatral aprovat el 2015.

La difusió, creació i potenciació de la nostra cultura ha estat una de les senyes de la nostra identitat, així com el nostre compromís d’actuar sempre a partir d’uns valors compromesos, aquells que assumim com a cooperativa: una economia social, col·laborativa, solidària i sostenible.

trajectòria el timbal

ELTIMBAL, ESCOLA DE TEATRE I INTERPRETACIÓ DE BARCELONA

 

COMPROMÍS INNOVADOR

Eltimbal, Centre de Formació i Creació Escènica, com a escola d’interpretació de Barcelona, ​​es funda l’any 1969. Des dels seus inicis, les seves activitats formatives desbordaven els continguts propis d’una escola d’interpretació i teatre, per abastar també alhora altres disciplines escèniques rellevants com la dansa, el mim o la relació de les mateixes amb altres àmbits artístics com la música o les arts plàstiques.

Aquesta dimensió global de l’expressió artística unida a una concepció oberta de la formació dels intèrprets va ser un dels senyals innegables de modernitat de l’escola, durant molts anys. No oblidem que eltimbal ​​és un referent i escola pionera de la formació escènica contemporània al nostre país.

Al mateix temps eltimbal, ha desenvolupat al llarg de la seva dilatada vida una important tasca innovadora amb les tècniques utilitzades en la formació d’actors, tot sent dels primers centres a introduir-les, o en generar metodologies noves per a la formació. És el cas del seu fundador, Antón Font i la seva introducció i desenvolupament de la tècnica de la pantomima a casa nostra. És també el cas d’un bon grapat de tècniques de la dansa moderna, entre elles la dansa-jazz i el claqué.

 

MODEL PEDAGÒGIC PROPI. SISTEMA CODA

Com a escola d’interpretació de Barcelona, als darrers vint anys ha estat capaç de generar una nova generació de formadors pedagogs i un intens treball d’investigació sobre la formació essencial de l’actor, creant la seva pròpia metodologia, el Sistema Coda.

El desenvolupament d’aquest conjunt de procediments metodològics s’ha vist especialment aplicat als plans d’estudis professionals, distingint-nos en la nostra manera d’entendre l’actor / actriu com una unitat indissociable, i en la manera de abordar l’aprenentatge del seu ofici: sempre com l’adaptació de la personalitat del / de la intèrpret a les lleis de la ficció escènica per generar respostes artístiques. Aquesta adaptació no està exempta de dificultat i necessita ser protegida i acompanyada perquè doni els seus fruits. Aquest aprenentatge que proposem és alhora tècnic, ètic i creatiu.

D’altra banda, el Sistema Coda no és únicament una metodologia, sinó un model pedagògic integrador, que proporciona als agents que intervenen una mirada global i sistèmica dels processos d’aprenentatge.

En els últims anys i en procés actiu i viu permanent, l’equip de formadors s’aplica no només en la formació professional sinó en la formació personal i cursos regulars, una planificació, desenvolupament i avaluació del seu treball amb criteris integrals, per poder jutjar el progrés del seu alumnat amb claredat, organicitat, i amb el desig de donar sempre eines per a la comprensió de l’experiència en la qual participen i la comprensió dels materials que es generen. Pràctica experiencial i coneixement.

ELTIMBAL ESCOLA DE TEATRE I INTERPRETACIÓ DE BARCELONA

 

PRINCIPIS PEDAGÒGICS DEL NOSTRE MODEL D’APRENENTATGE

– Centrar la nostra atenció en els alumnes i els seus processos d’aprenentatge personals.
– Treballar per construir aquest aprenentatge des de la col·laboració entre alumnat, professorat, tutors.
– Promoure un model d’aprenentatge experiencial i constructivista. La construcció de l’experiència promou la comprensió d’un mateix com a jugador dins de el joc amb els altres jugadors, i alhora de el propi joc com un camp de possibilitats obert.
– Apostar per un enfocament metodològic sempre integrador, sistèmic i holístic, que mai perd de vista la interrelació de tots els aspectes que es posen en joc.

 

NOTA FINAL

Aquests dies finals del mes de febrer de 2021, hem sabut per la premsa d’abusos de poder i assetjament per part d’alguns professors de l’Institut de Teatre. Alguns de nosaltres hem estat alumnes d’aquesta institució i podem corroborar les males pràctiques que amb impunitat alguns professors i professores han practicat durant anys a les seves classes.

Una companya nostra recordava amb aquestes paraules, el mal ús lamentable d’una professió tan noble com és la del docent:
“Hem compartit bona part de professorat. Alguns me’ls estimo molt, i vaig aprendre força, tot i que  minessin una mica la meva autoestima, perquè dir-li a una alumna després d’hores assaig en solitari preparant el taller, que el que fa és una merda està fora de l’ètica i de qualsevol model pedagògic. A l’Institut de Teatre vaig rebre massa comentaris lligats tan sols a la meva personalitat i sense aparent relació amb el meu procés d’aprenentatge. Perquè hi havia la creença que com més et picaven per dins, més exploraves en el teu autoconeixement. ”

eltimbal, fa bastants anys que vam apostar per un canvi estructural profund i el temps ens ha donat la raó: un bon model pedagògic és aquell que està sempre al servei de l’alumnat i no a l’inrevés.

Per molts anys de eltimbal i el seu equip !!

ESCOLA DE TEATRE I INTERPRETACIÓ DE BARCELONA